plansız eğitim = Fazla Eğitimli
Higher Education Policies and Overeducation in Turkey, April 2016
En Fazla Hangi Bölüm Mezunları İşsiz Kalıyor? January 2016
Gelişen ve değişen Türkiye'de her geçen gün üniversite ve bölüm sayılarındaki artış,çeşitli iş ve istihdam olanaklarının çoğalması,ne yazık ki üniversite mezunlarının işsizlik oranlarını düşürmeye yetmiyor.
Türkiye'nin iş gücünün 5 milyon 388 binlik kısmını yüksekokul veya fakülte mezunları oluşturuyor
- İşsizler arasında 557 bin üniversite mezunu bulunuyor
- İmalat ve işletme mezunlarının yüzde 16,8'i, sanat mezunlarının İşsizler,9'u, yaşam bilimleri mezunlarının yüzde 14,5'i işsizlik sorunu yaşıyor
- Sosyal ve kişisel hizmetler, bilgisayar, gazetecilik ve enformasyon, mimarlık ve inşaat mezunlarının işsizlik oranı üniversite mezunlarının genel işsizlik oranının üzerinde bulunuyor
Müezzinoğlu: Tıp fakültelerinin kontenjanlarını şimdilik donduruyoruz 06 Ocak 2016
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, AA'ya yaptığı açıklamada hekim ve Hemşire açığının Türkiye'nin önümüzdeki iki üç yıl içindeki en temel sorunlarından biri olduğunu belirtti. Müezzinoğlu, "OECD ülkelerinin ortalamasına göre 10 bin nüfusa 37 hekim düşüyor. Yunanistan'da 10 bin nüfusa 72 hekim düşüyor. Türkiye'de ise 10 bin nüfusa 17 hekim düşüyor. OECD ülkelerinin ortalamasını aldığımızda, o ortalama 37, bizde 17. Yani yarısından daha az hekim sayımız var" diye konuştu.AKP'nin her ile üniversite projesi çöktü! December 29, 2015
Profesör Doktor İlber Ortaylı konuyla alakalı "Her yere üniversite açıyorlar. Her yere üniversite açılmaz, her yerde çocuk okutulmaz. Çocuğun okutulacağı işler vardır, teknik eğitim falan. Öyle marangozsuz, elektrikçisiz insan olmaz. Kız adını bile duymadığı bir üniversiteye gidiyor. Doktorun yanındaki sekreter anası da ona para yetiştirmek için didiniyor. İşletme okuyormuş, genel müdür olacak herhalde. Kafaları bozuk, hepsi savcı olacak, hepsi genel müdür olacak. Dağın başında üniversite okuyacak ve genel müdür yardımcısı olacak ama hiçbir zaman doğru düzgün bir işe girmiyorlar ve bundan istifade ediliyor" demişti.
SOCAR CEO’su: Üniversite mezunu cv'lerini bakmadan çöpe atıyorum (09 Temmuz 2015)
Türk sanayisinin en önemli hammadde üreticisi olan PETKİM'in sahibi SOCAR şirketinin Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, Twitter'da yaptığı paylaşımlarla konuşuluyor. “Lütfen bana üniversite mezunu cv yollamayın. Bakmadan çöpe atıyorum” diyen Yavuz, talep etmesi halinde YÖK’e CV’leri hediye edebileceğini söyledi. Üniversitelere yönelik eleştirilerde de bulunan CEO, “Ailelere sesleniyorum, Sitcom Üniversitelere çocuklarınızı gönderip hayatlarını karartmayın. İş bulamazlar” dedi.
Tıp ve hukuk fakültelerinin kontenjanı azaldı (24 Haziran 2015)
ÖSYM, üniversite adaylarının merakla beklediği '2015-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu yayımladı. Adaylara ön bilgi vermek amacıyla yayımlanan kılavuzda, hukuk fakültelerinin puan türü ve başarı sıralarına yer verilmedi. Bunun nedeni hukuk fakültelerinin bu yıldan itibaren farklı puan türü ile (TM-2 yerine TM-3) öğrenci alacak olması."Konservatuvar mezunlarının yüzde 80'i işsiz" (November, 2015)
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, tiyatrocunun sadece maaşıyla geçinemediğini dile getirerek,"Boş vakitlerinde dizilerde ve reklamlarda oynuyor, seslendirme yapıyor. Bu bir zorunluluk ve buna engel olmamak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bir oyuncunun mutlu olması biraz da karnını doyurmaktan geçiyor. Oyuncunun 10-12 saatini tiyatroda geçirerek aldığı maaşla kirasını ödeyebilme imkânı yok" dedi.“OYUNCULARIN MUHTAÇ OLDUĞUNU DÜŞÜNEN YAPIMCILAR ÇOK KÜÇÜK PARALARLA ÇALIŞTIRIYOR" *İşsizlik en çok üniversite mezunlarında artıyor (October 2015)
İşsizlik Türkiye'nin en büyük problemi olmaya devam ederken genç işsiz sayısındaki artış dikkat çekiyor. Ekonominin daralması, eğitim sistemindeki çarpıklık, işin gençlerin beklentisini karşılamaması gibi sebeplerle işsizlik en fazla üniversite mezunlarında artıyor. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) anketine göre, çalışma çağındaki nüfusun yarıdan fazlası kazanç sağlama fırsatından mahrum.İstanbul Üniversitesi Öğrenci Alma Kontenjanını Düşürecek (October 2015)
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından yapmış olduğu açıklanalara göre “2015 yılı öğrenci kontenjanlarımızda azaltmaya gittik. Bu, her yıl devam edecek” şeklinde konuştu. Bu durum gelecek yıl İstanbul Üniversitesini ÖSYM tercihlerinde yazacak olan öğrencileri de yakından ilgilendiriyor. Çünkü böylesine köklü bir üniversiteden mezun olmak herkesin hayali. Mezun olduktan sonra iş bulmanın daha kolay olduğu bu üniversiteden değişik bir karar alındı.Üniversite Mezunlarının Bölümlere Göre İşsizlik Oranları (August 2015 )
Üniversite mezunu 657 bin işsiz var. Üniversiteli işssizlerin anlattıkları, hem eğitimdeki nitelik sorununu hem de pek çok bölümdeki arz talep dengesizliğini ortaya koyuyor. Muğla Üniversitesi İktisat Bölümünü bitiren D.B. iki yıldır işsiz. O da, diğer üniversiteli işsizler gibi adını vermek istemiyor. Ailelerinin, arkadaşlarının işsizlikle ilgili sorularından bunaldıklarını, kimliklerinin açıklanmasını istemediklerini söylüyorlar.
YÖK ÜNİVERSİTE KONTENJANLARINI DÜŞÜRDÜ 21.06.2015
YÖK Başkanı Yekta Saraç 2015 kontenjanlarını açıklarken “geçen yıla göre rasyonel planlama yaptık” dedi ancak bu açıklamanın gölgesinde YÖK 2015-16 öğrenim yılında üniversiteye alınacak öğrenci sayısında büyük miktarda azaltma yaptı. 2014 yılında 1.004.204 olan toplam kontenjan bu yıl 174.479 azalarak 829.725 kişi oldu.Turkey: Jobs market faces a tsunami of university graduates (May 2015)
This April more than two million applicants participated in the national university entrance exam, or ÖSS, in Turkey and at least 0.9 million will be admitted to four-year and two-year university degrees.
They will join more than six million students who are currently studying in Turkey’s 170 universities. The total number of students in universities and other institutions of higher education has increased by 91%, from 3.5 million students in 2008 to 6.7 million in 2013. (Russia, with a population of 143 million, had seven million students in higher education institutions in 2013).
Üniversiteli işsiz sayısı, ilkokul mezunu olmayanlardan bile fazla (January 2015) Abdullah Gül Üniversitesi Sümer Kampusu'nda basın mensupları ile bir araya gelen ve yaptıkları çalışmaları değerlendiren Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, üniversite olarak yaptıkları çalışmalar sonucunda tersine beyin göçünde Türkiye'deki üniversiteler arasında 3. sırada olduklarını söyledi.
Üniversite mezunu işsiz sayısı tüyler ürpertiyor (January 2015)
Türkiye’de her şehire üniversite açtık, dağa, bayıra, köye ovaya da açtık; açmaya da devam ediyoruz. Çok güzel. Sonra bu üniversitelere kampüs mü yoksa külliye mi diyeceğimiz üzerinde tartışmaya başladık. Tüm enerjimizle bunları tartıştık. Eğer bu enerjinin yarısını o üniversitelere giren gencecik insanlara bir şeyler katmaya çalışmakla geçirsek eminim bir asır daha ileriye giderdik.
Üniversiteli İşsiz Gençler Gerçeği (June 2015) Yurt gazetesinin 16 Mayıs 2015 Cumartesi günkü yazısında şu şekilde bir açıklamaya yer verilmiştir: “ DİSK-Ar raporuna göre, yükseköğretim mezunları arasında işsiz sayısı bir önceki senenin aynı dönemine göre 169 BİN KİŞİ ARTTI. İşsizlikten toplam artışın yüzde 42’si yükseköğretim mezunu işsizlerin sayısındaki artıştan kaynaklandı. Yükseköğretim mezunu resmi işsiz sayısı 657 bin kişi, resmi işsizlik oranı ise yüzde 10.6. Yükseköğretim mezunu kadınlar için ise bu oran yüzde 15.8 seviyesindedir.”
İşsizliği üniversite mezunları patlattı (December 2014) CHP Milletvekili Umut Oran, son açıklanan işgücü verilerini farklı bir açıdan değerlendirdi. TÜİK'in Eylül 2014 ile ilgili işgücü verilerine göre Türkiye’deki işsiz sayısının 1 milyon 844 bininin erkek, 1 milyon 220 bininin kadın olduğunu hatırlatan Oran, toplamda ise 3 milyon 64 bin kişinin resmi işsiz olarak gözüktüğünü belirtti. ... Yine 7 aylık dönemde toplamda diğer eğitim düzeylerindeki işsizlerin sayısı yüzde 1,8'lik düşüşle 42 bin kişi azalırken, üniversite mezunu işsizlerin sayısı yüzde 57,6'lık artışla 282 bin yükseldi.
- Eylül itibariyle toplam sayıları 769 bin kişiye ulaşan üniversite mezunu işsizlerin 323 binini erkekler, 447 binini kadınlar oluşturuyor.
Üniversiteli İşsiz Sayısı Rekor Seviyede (Temmuz 2014)
Türkiye’deki işsizlik rakamları giderek olumsuz bir hal alıyor. Özellikle genç nüfus arasındaki işsiz sayısı resmi rakamlarda bile %30’a dayandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) “Dünya Nüfus Günü” kapsamında birtakım verileri kamuoyu ile paylaştı. TÜİK’in paylaştığı verilere göre Türkiye’deki genç nüfusun işsizlik seviyesi her geçen gün artıyor.
75 bin üniversiteli hiç nitelik aramayan işe girdi (2014) Bir örnek vermek gerekirse, büyük umutlarla prestijli bir üniversitede mühendislik eğitimi almış olan Ali, kendi mesleğinde uzun süre iş aramış ancak bulamamış olsun. Daha sonra kendisine bir kariyer stratejisi geliştirsin ve sadece iş hayatına bir başlangıç yapabilmek düşüncesiyle, “bizim için fazla donanımlısınız” diye yüzüne kapanan çok sayıda kapının ardından, bir güvenlik şirketinde işe girmiş olsun.
10 üniversiteliden 3'ü düşük işte çalışıyor (2014)
İşgücü piyasasında diplomalı işsizlik sorununun yanı sıra ‘aşırı eğitimlilik’ sorununun da yaşandığını ifade eden Kurnaz, “Türkiye işgücü piyasasında aşırı eğitimlilik oranını yüzde 31.8 olarak belirledik. Yeni çalışmaya başlamış üniversite mezunu gençlerde bu oran yüzde 54. Yani her iki gençten biri aşırı eğitimli” dedi.
Bu iş için fazlayım! (2014)
Türkiye’nin bir taraftan işsizlikle baş etmeye çalışırken bir taraftan da ‘aşırı eğitimliliğe’ çare bulması gerekiyor. Gazi Üniversitesi’nin araştırmasına göre her 10 üniversite mezununda 3’ü yaptığı iş için ‘aşırı eğitimli.’
Genç işsizliğine DİKKAT! (2015) Küresel kriz dünyanın her tarafında işgücünü piyasasını alt üst etti. Milyonlarca insan işsizler ordusuna dâhil olurken, işsizlik artık yer kürenin en büyük ortak sorunlarından biri oldu. Gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkeler için işsizlik bir sorun olmaya devam ededursun, derinden gelen ve her geçen gün biraz daha büyüyen "Genç İşsizliği"ndeki artış ise tehlike sinyalleri veriyor.
En Fazla Hangi Bölüm Mezunları İşsiz Kalıyor? (2015)
Gelişen ve değişen Türkiye'de her geçen gün üniversite ve bölüm sayılarındaki artış,çeşitli iş ve istihdam olanaklarının çoğalması,ne yazık ki üniversite mezunlarının işsizlik oranlarını düşürmeye yetmiyor. Türkiye'nin iş gücünün 5 milyon 388 binlik kısmını yüksekokul veya fakülte mezunları oluşturuyor- İşsizler arasında 557 bin üniversite mezunu bulunuyor.
Plansız yükseköğretim politikaları yeni sorunlara yol açıyor July 2013
Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Ali Şimşek, Üniversitelerde boş kalan kontenjan sayısının arttığını belirterek, Plansız yükseköğretim politikalarının yeni sorunlara yol açtığını söyledi. 2013 ÖSYS yerleştirme sonuçlarıyla ilgili yayınlanan istatistiklerin gerek eğitim sisteminin içinde bulunduğu durumu, gerekse plansız yükseköğretim politikalarının sonuçlarını gözler önüne serdiğini dile getiren Denizli Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Şimşek, “Kervanı yolda dizmeyi marifet ve politika sanan AKP, üniversitelerde artan boş kontenjan sorununu çözebilmek için türlü yollara başvuruyor.
Üniversite Mezunu İşsizler Community
Çağın belası: İşsizlik! (2014) Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, en son mezun olunan okul ve mezun olunan alan itibarıyla Türkiye’de 28 milyon 271 bin kişilik işgücünün 5 milyon 388 milyonluk kısmını yüksekokul veya fakülte mezunları oluşturuyor. İşgücündeki üniversite mezunlarının sayısı 2013 yılında önceki yıla göre yüzde 8 arttı. Geçen yıl işgücüne katılan üniversite mezunlarına 392 bin kişi eklendi.
Nearly a quarter of around 3 million unemployed people in Turkey are university graduates, according to official figures that reveal severity of situation
İŞGÜCÜ PİYASALARININ GÖZ ARDI EDİLEN SORUNLARI: Eksik İstihdam, Atıl İstihdam ve Beceri Uyuşmazlığı (2013) OECD’nin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı - PISA’nın 2012 sonuçlarını açıklaması ile son günlerdeTürkiye’de yoğun olarak, eğitimin kalitesini, eğitim sisteminin sorunlarını tartışıyoruz. Diğer taraftan TÜİK verileri üniversite ve yüksek okul mezunlarının yaklaşık yüzde 30’unun niteliklerinden daha düşük işlerde çalıştığını gösteriyor. 2004 yılından bugüne becerilerin yeterli kullanılamamasından kaynaklanan eksik istihdam sorunu yaklaşık yüzde 47 büyüyor. Bu durum, eğitim sisteminin kalite sorunla rından mı kaynaklanıyor, yoksa kalite sorunu çözülse bile ekonominin sağladığı iş imkânları ile ilgili bir problem mi var?